Osobliwości lasów: sromotnik bezwstydny
Cechą wszystkich grzybów z
rodziny sromotnikowatych jest fakt, że w początkowym stadium owocnik jest
kulisty, to stadium
nazywamy „czarcim jajem”, później jego osłona pęka i wyrasta z niego
postać dojrzała. Dojrzały owocnik składa się z pochwy i trzonu z główką. U
większości gatunków zarodniki rozsiewane są przez owady. W przypadku sromotnika
smrodliwego, owocnik jest pokryty cuchnącym, brunatno-zielonkawym śluzem, w
którym znajdują się zarodniki. Tutaj wkraczają do akcji muchy, które pełnią
kluczową rolę w jego rozprzestrzenianiu, traktując śluz jako pokarm. Owocniki sromotnika
smrodliwego możemy spotkać od maja do listopada. Dojrzałe owocniki są
niejadalne z powodu cuchnącego zapachu.
Jedynie młode osobniki w postaci jaja są jadalne, nawet w stanie surowym, a w smaku są lekko ziemisto-rzodkiewkowe, o czym miałem okazję się przekonać w trakcie jednego ze spacerów mykologicznych.
W okresie 1983-2004 był na liście chronionych gatunków. Współcześnie jest pospolity na obszarze całego kraju. Występuje we wszystkich typach lasów. Często znaleźć go można w parkach, ogrodach i zaroślach. Za wyjątkiem wyższych partii górskich jest grzybem występującym pospolicie. Osobniki ze zdjęć spotkałem w Puszczy Białowieskiej i na paśmie Łysogóry – Góry Świętokrzyskie.